Ciasta pieczone
Ciasta pieczone dostępne w ofercie Ciastkarni „Sara” to kategoria często wybieranych przez klientów wypieków, bazujących na tradycyjnej, naturalnej recepturze oraz klasycznym kształcie babek i placków. Chociaż babki kojarzą się przede wszystkim z Wielkanocą, cukiernie „Sara” oferują drożdżowe i piaskowe babki jogurtowe, czekoladowe, pomarańczowe czy śmietankowe – które będą fantastycznym pomysłem na słodkie drugie śniadanie. Z kolei placki to wygodna forma ciasta, która zawsze nadaje deserowi eleganckiego sznytu – łatwo się porcjuje, a dzięki dodatkowi owoców, pysznie smakuje. Placki lubią jeść zarówno dzieci, jak i dorośli, dlatego tarta z sezonowymi owocami sprawdzi się jako weekendowe ciasto.
Babki i placki można także serwować w czasie uroczystości rodzinnych – szczególnie Beza Pavlova nada każdemu deserowi wyjątkowego charakteru. Można ją podawać solo albo w połączeniu z tradycyjnymi ciastami deserowymi, jak na przykład sernik. Klientom chcącym poczęstować gości kilkoma rodzajami ciasta przygotowanego w okrągłej formie polecamy: bezę, Kopiec Kreta oraz Tartę z wiśniami.
Jak przechowywać babki i placki?
Babki i placki, które nie są przekładane kremami ani bitą śmietaną, można przechowywać przez kilka dni. Aby wydłużyć przydatność takich ciast, warto zadbać o ich przykrycie, co spowolni wysychanie. Babki z lukrem można podzielić na mniejsze porcje, przełożyć do pojemników próżniowych, a następnie przechowywać je szczelnie zamknięte w lodówce. Baby drożdżowe doskonale znoszą także mrożenie – co pozwala cieszyć się ich smakiem przez naprawdę długi czas. Po pokrojeniu ciasta na porcje należy zamrozić je w foliowych woreczkach.