Tort piętrowy czy zwykły? Porównanie rozwiązań
Trudno sobie dzisiaj wyobrazić wyjątkową uroczystość bez tortu. Wesele, rocznica ślubu, komunia, chrzciny czy przyjęcie urodzinowe, a nawet duże spotkanie biznesowe, to tylko niektóre z okazji, na które zamawiamy tort. Czym się sugerować zamawiając tort i czy warto, aby był piętrowy?
Dlaczego torty są wyjątkowe i jaki wybrać?
Bogato zdobiony tort z pewnością robi wrażenie. Tort piętrowy zrobi więc jeszcze większe wrażenie. Na duże uroczystości, takie jak wesela idealny będzie tort piętrowy. Będzie on wtedy duży i dobrze widoczny, co ma znaczenie na przykład podczas robienia zdjęć. Zdjęcia pary młodej krojącej tort i częstującej nim gości, to jedne z ważniejszych zdjęć w albumie ślubnym. Poza tym tort weselny musi być odpowiednich rozmiarów, aby wszyscy goście otrzymali jego wystarczającą ilość. Piętrowy tort nie jest łatwy w wykonaniu i z pewnością jest trudniejszy w transporcie niż zwykłe słodkości. Dlatego stosuje się specjalne stelaże i sztywne podkładki na każde piętro tortu lub wsporniki zapobiegające zapadnięciu się jego dolnych pięter. Ciekawą alternatywą dla zwykłego lub piętrowego tortu są torty będące kompozycją złożoną z pojedynczych babeczek. Takie przyozdobione ciastka można ustawić na piętrowej paterze. Bez względu na to, jaki rodzaj tortu wybierzemy, bardzo ważne jest to, jak zostanie on udekorowany. Jadalne kwiaty, postacie z bajek, a może dekoracje z papieru waflowego lub 3D? Projekty tortów nieraz potrafią zaskoczyć. Owocowe, czekoladowe lub bezowe torty zadowolą nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Każdy kocha smak nasączonego ponczem biszkoptu i przełożonego kremem lub bitą śmietaną z dodatkiem słodkich owoców. Ważne jest to, z jakiej cukierni zamawiamy tort. Powinna to być cukiernia, w której pracownicy wykonują swoje dzieła z prawdziwą pasją, ale też mają wiedzę jak połączyć składniki, żeby słodkości wyglądały jak dzieła sztuki i smakowały wyśmienicie. Liczy się również jakość wypieków. Nie powinny one zawierać żadnych sztucznych spulchniaczy, a składniki najlepiej, aby były wyłącznie naturalne. Jeśli przy tym uwzględnia się własny projekt klienta, a cukiernik własnoręcznie wykańcza swoje dzieła, to jest to gwarancją, że wytworzone słodkości będą doskonałe.