Sekret przepysznej szarlotki tkwi w jabłkach
Kiedy amator słodkości zaczyna przeszukiwać Internet w celu znalezienia przepisu na idealną szarlotkę, może doznać prawdziwego szoku! Szarlotki i jabłeczniki można przygotowywać na wiele sposobów i wykorzystywać do nich różne odmiany jabłek. Sekret przepysznej szarlotki zawsze tkwi w jabłkach – ważna jest odmiana i jakość owoców, o czym postaramy się opowiedzieć nieco więcej w naszym wpisie.
Słodkie i kwaśne odmiany jabłek na szarlotkę
Do upieczenia tradycyjnej szarlotki możemy wykorzystać zarówno słodkie, jak i kwaśne odmiany jabłek. To zależy wyłącznie od naszego smaku, podniebienia. Słodkie odmiany jabłek polecane do przygotowania szarlotki to przede wszystkim ligol, champion, papierówka i lobo. Kwaśne odmiany jabłek idealne do szarlotki to szara renta i antonówka. Mniej polecane są kwaśne jabłka odmiany gloster, które raczej lepiej sprawdzą się do pieczenia… kaczki z jabłkami, ich smak dobrze współgra z mięsem.
Jabłka dobrej jakości. Czy na pewno najlepsze będą te z przydomowego ogrodu?
W związku z panującym trendem na bycie eko możemy spotkać się ze wskazówkami, że najlepsze do wypieku szarlotki będą jabłka zebrane w przydomowym ogrodzie. To temat dość dyskusyjny, bo z jednej strony można założyć, że jabłka z własnych zbiorów będą zdrowsze i smaczniejsze, to naturalne skojarzenie. Jednak powiedzmy sobie szczerze: tak będzie, o ile nasz ogród znajduje się daleko od ruchliwej drogi i miejskiego zgiełku. Pyszną szarlotkę uda nam się upiec z jabłek zakupionych w lokalnym sklepie, na targu, czy nawet w supermarkecie, przy czym należy sprawdzić, czy owoce nie mają wyraźnych uszkodzeń i brązowych plam. W naszym wpisie nie możemy nie dodać czegoś jeszcze: jeśli nie jesteś miłośnikiem tworzenia własnoręcznie domowych wypieków, możesz je kupić lub zamówić u nas, mamy w ofercie ciasta na zamówienie. To będzie gwarancja smaku i jakości. Mamy doświadczenie, dbamy o podniebienia swoich klientów, bazujemy na domowych recepturach i naturalnych składnikach, które kupujemy w sprawdzonych źródłach.