Poznaj historie Tiramisu - jednego z najpopularniejszych deserów na świecie
Z całą pewnością Tiramisu to wyjątkowy deser, jednak jak się okazuje już tłumaczenie samej nazwy jest bardzo optymistyczne. tira mi sù oznacza dosłownie „podnieś mnie”, jednak tłumaczone jest jako „popraw mi humor”. Można więc wnioskować, że zadaniem tego pysznego deseru jest poprawienie humoru. Można spotkać kilka jego odmian. Jednak podstawą są biszkopty nasączone w espresso, krem z serka mascarpone, w Polsce pojawia się likier amaretto.
Skąd wzięło się Tiramisu?
We Włoszech cukiernicy zamiast likieru stosują wino marsala. Tam jest to danie, które tradycyjnie podaje się na drugie śniadanie i koniecznie w towarzystwie kawy espresso. Samo Tiramisu musi być mocno schłodzone. Z pewnością można uznać je za klasyczny włoski deser. Jego powstanie wiąże się z co najmniej kilkoma legendami. Trudno również wskazać jedną stolicę Tiramisu, gdyż o to miano nieustannie zabiegają: Florencja, Treviso, Wenecja, Siena i Friuli. Dodatkowo widoczny jest tu wpływ kuchni lombardzkiej, gdyż ser mascarpone produkowany jest pomiędzy Lodi a Abbiategrasso. W każdej ze wspomnianych miejscowości skosztujemy pysznego deseru, jednak wszędzie wykonuje się go nieco inaczej, według miejscowego przepisu.
Uznaje się, że powstanie deseru miało miejsce w latach ‘70 XX wieku w północno-wschodnich Włoszech. Osobą odpowiedzialną za jego pierwsze podanie jest Loly Linguanotto, a miało to miejsce w restauracji Alle Beccherie w Treviso. Tiramisu bardzo szybko zyskało popularność, z uwagi na swój wyjątkowy smak oraz pożywność. Na samym początku w jego przygotowywaniu kierowano się przede wszystkim pierwotną recepturą, pozwalano sobie na niewielkie zmiany. Szybko zaczęło pojawiać się w całym regionie Wenecji Euganejskiej.
Tiramisu obecnie
Dziś Tiramisu przybiera różne formy i kształty. Można powiedzieć, że nawet każda restauracja czy szef kuchni bazując na istotnych dla niego składnikach stara się stworzyć własną, wyróżniającą się wersję. Jednak nie sposób nie dostrzec, ze deser, który szybko stał się kultowy w momencie swojego powstania, jest obecnie klasyką kuchni, a właściwie cukiernictwa europejskiego.