Ciasta na Wielkanoc. Przede wszystkim Mazurek
Nadchodząca Wielkanoc sprawia, że skłaniamy się ku tradycji. Czas świąt sprawia, że niezależnie od przekonań przywołujemy dawne obyczaje i cieszymy się ich magią. Świąteczna tradycja szczególnie mocno zakorzeniona jest w kulinariach, dzięki temu chociaż raz w roku goszczą na naszych stołach wspaniałe potrawy. Nie inaczej jest z wielkanocnymi wypiekami, wśród których prym wiedzie mazurek.
Mazurek na wielkanocnym stole
Jeśli wierzyć badaczom, to mazurek na polskich stołach pojawił się w XVII wieku. Przybył na nasze tereny ze Wschodu za sprawą dość burzliwych kontaktów naszych przodków z Turkami. Dość szybko stał się elementem wielkanocnej tradycji, w zgodzie z którą świętujemy tryumf życia i odrodzenia. Natomiast słodki mazurek tak jak i inne wielkanocne przysmaki był formą nagrody za wytrwanie w wielu dniach postu. Zagościł więc na stołach arystokratów, ale też wśród prostych chłopów. Mazurki dworskie kusiły wymyślnością, egzotyką dodatków, a te z wiejskiej chaty – ujmowały prostotą. Z pewnością łączyły je bezmierna słodycz i uczucie błogości, którym napełniały z każdym kęsem.
Co ciekawe, nie istnieje jeden przepis na to ciasto wielkanocne. Jego cechami rozpoznawczymi są dość niski spód z wystającym rantem przykryty niepowtarzalnie smaczną masą i przebogate zdobienie z bakaliami w głównej roli.
Spód mazurka może tworzyć ciasto biszkoptowe, francuskie lub drożdżowe. Jednak chyba największą popularność zdobywają te przygotowywane na kruchym spodzie. Możemy je obłożyć dowolną masą: kajmakową, orzechową, makową albo konfiturą. Całość zwykle wieńczy cieniutka warstwa lukru lub polewy i niezapomnianej całkowicie jadalnej dekoracji.
Naturalna tajemnica naszych mazurków wielkanocnych
Tak duża różnorodność receptur na przygotowanie mazurków wielkanocnych nie oznacza dowolności w zastosowaniu składników do ich wypieków. Nasza ciastkarnia, oferując ciasta na zamówienie, korzysta ze sprawdzonych przepisów i produktów najlepszej jakości. Wypiekamy smakowite mazurki wielkanocne dzięki naturalnym składnikom zdobywanym u okolicznych producentów.
Jesteśmy przeciwni stosowaniu spulchniaczy czy innych polepszaczy i sztucznych dodatków. Nasze mazurki zawdzięczają wyśmienity smak i niepowtarzalny wygląd świeżym i wartościowym produktom wrzucanym do misy hojną ręką. Natomiast tajemnymi dodatkami są pasja i miłość, bez których nie potrafimy przygotować zamawianych ciast.
Mazurki wielkanocne zachwycają więc co roku, zdobią stół i wnoszą świąteczną radość, pozwalając, choć na chwilę zapomnieć o smutkach i zmartwieniach zwykłych dni. Proponujemy te słodkie dzieła w kształcie prostokątnym lub kwadratowym albo okrągłym. Możemy również przygotować wypieki w formie pisanki, aby uświetnić klimat wiosennych świąt. Razem z mazurkiem wielkanocnym przekazujemy nadzieję na lepsze jutro, dlatego z przyjemnością wykonamy je dla Państwa w każdym ulubionym smaku. Nasza ciastkarnia w tej kwestii nie zna ograniczeń, więc zapraszamy do składania zamówień.